Hemmingstad Filmhistoriske Selskab.

Filmklubb for ungdom og voksne.

Hemmingstad Filmhistoriske Selskab skal ha som formål å vekke interesse for film og filmhistorie. Dette gjennom forelesninger, diskusjonsgrupper og visning av trailers/filmklipp. Forskjellige tema vil bli presentert gjennom en årlig kalender. Det første året skal forfatter/cineast Niels Petter Solberg stå for presentasjonen. Møteplass er Hemmingstad Kultursenter. Kontigent er kr. 250,- pr. år. eller kr. 50,- pr visning. Er du interessert i film og vil møte andre som er det samme vil klubben tilby deg et spennende møte med filmhistoriens mange sider. Det er ikke en forutsetning at deltagerne skal ha store kunnskaper fra før, men være interessert i film. Alle dager for møte vil være søndag ettermiddag/kveld.

Vi tar sikte på å starte opp med visninger vinter/vår 2003.

For mer informasjon kontakt Niels Petter Solberg tlf. 52734900 / 91180925.

Hjertelig velkommen !

Her er noen godbiter som vil komme.

 

 


Godzilla

-King of the monsters

Monsteret Godzilla er Japans gave til amerikanerne. Helt siden 1950-tallet har serien med Godzilla filmer (1956-2000) fascinert flere generasjoner med barn og ungdom. Japans filmstudio TOHO ble spesialister på filmer om gigantiske monstre som truet verdensfreden, en slags pekefinger på våre miljøproblemer. Godzilla har gjennom årenes løp godt for å være en fiende til å bli vår venn i nød. For noen år siden solgte TOHO rettighetene til USA og Godzilla har nok en gang blitt en fiende for vår planet. Foredraget tar for seg TOHO selskapets framgang med sine sci-fi filmeffekter. Du møter også en rekke av monstrene ledet an av Godzilla

Marilyn Monroe


-Myten-Haugalandet-Hollywood

Myten rundt Marilyn Monroe (1926-1962) og hennes slektskap til Haugesund har i mange år vært vært et hett tema i vårt diskutert. Monroe har i dag rukket å bli en legende. Hollywoods drømmefabrikk skapte en kvinne som beundres like mye i dag som for femti år siden. Hennes år som filmstjerne hos 20th Century Fox formet henne som den dumme blondinen med stort hjerte gjennom filmene "Gentlemen prefer Blondes" (1954) og "Seven Year Itch" (1955) Men Marilyn Monroe ble et offer for sine roller og fikk problemer med å finne sitt eget selvbilde i filmkolonien. Hennes personlige tragedier har skapt myten rundt hennes navn. Foredraget beretter om det eventuelle slektskapet til Haugesund og hennes filmkarriere.

 

 


Bela Lugosi

-B-filmens Konge

Universal Studioes var på 1930 og 40 tallet kjent for sine grøssere med Dracula, The Mummy, Varulven og Operafantomet. Skuespilleren Bela Lugosi (1882-1956) ble verdenskjent gjennom sin dracula tolkning i filmen med samme navn i 1931. Hele hans filmkarriere gikk i samme sjanger, men da Universal sviktet ham var det fattigmanns selskapene som tilbydde ham roller i lavbudsjett filmer. Ed Wood jr. (1924-1978) brakte Lugosi tilbake i noen av 1950 tallets dårligste filmer: "Plan 9 of outer space", "Bride of The Monster" og "Glen or Glenda". Filmregissøren Tim Burton gjorde stor suksess i 1995 med filmen "Ed Wood" hvor Johnny Depp spilte rollen som den mislykkede filmregissøren og hans kameratskap med Bela Lugosi. Foredraget viser klipp fra mange av Lugosis filmer og hvordan myten om Lugosi har funnet interesse hos dagens filminteresserte.

 

Busby Berkely


-Koreografen som trollband sitt publikum
Koreografen Busby Berkeley (1895-1976) revolusjonerte filmindustrien på 1930 tallet med sine påkostede musikaler hos Warner Brothers. Under depresjonsårene lagde han filmer som muntret opp publikum til å glemme den grå hverdagen utenfor kinosalen. Berkeleys varemerke var å lage musikalske nummer med vakre damer i formasjoner, omringet av kulisser satt i den ytterste grensen av hva fantasien kunne fremstille. Men bak i kulissene hos Warner Brothers foregår et annet drama når Berkely blir innblandet i en trafikkulykke og anklagd for drap. Se mange de flotte musikalske innslagene hvor du garantert vi få en latter med på kjøpet.

 

 


I skyggen av Marilyn

-Diana Dors- Mamie van Doren- Jayne Mansfield

Marilyn Monroe (1926-1962) var filmselskapets 20th Century Fox treffsikre trekkplaster på 1950 tallet. De andre filmselskapene ville også finne sin egen blondine som mer eller mindre skulle følge i Marilyns fotspor. Slik dukket det opp kloner av Diana Dors (1931-1984) , Mamie van Doren (1931- ) og Jayne Mansfield (1933-67) . Men var disse kvinnene en trussel for Marilyn ? Eller klarte de å lage sin egen platinum blonde versjon av 1950 tallets behov for sex-kittens ? Fantasifabrikken i Hollywood gjorde disse kvinnene om til karakterer som i dag virker som rene tegneseriefigurene. Gjennom klipp fra en rekke av deres filmer får vi se at de kanskje gjør krav på sin egen identitet i en epoke da rocken roll var på inntog i en ny ungdomskultur. Hva ble deres skjebne når Marilyn begikk selvmord i 1962.

 

 

Dinosaurene kommer

-Dinosaurenes historie på film

Da Steven Spielbergs "Jurassic Park" (1993) gjorde suksess var det mange som fikk interessen for dinosaurenes liv på jordkloden for millioner av år siden. Allerede i stumfilmens dager ble det gjort forsøk på å gi liv til dinosaurene og Willis H. O'Brien (1886-1962) skapte en rekke spennende filmeffekter i bl.a. Lost World (1925). Senere gikk effektmesteren Ray Harryhausen jr. (1920- ) i lære hos mesteren og skapte dinosaur klassikere av : "Mysterious Island" (1961) , "Jason and the Argonauts" (1963) , "First Men in the Moon" (1964) og "One Million Years B.C." (1966) . Se utviklingen av effektene fram til dagens filmer.

Freaks

-Vi som ikke er som andre

Da filmregissøren Tod Browning (1882-1962) fikk ideen til filmen "Freaks" (1932) måtte han arbeide hardt for å overbevise Metro Goldwyn Mayer til å produsere filmen. Historien om livet i kulissene på et omreisende sirkus hadde for det meste "freaks - abnorme mennesker" i hovedrollen: Siamesiske tvillinger, fakirer, verdens tynneste, verdens tykkeste, kortvokste , utviklingshemmede og sterkt funksjonhemmede. Filmen gav et innblikk i den verden som mange av disse menneskene livnærte seg i for å skaffe penger til det daglige brød. Da filmen fikk premiere sjokkerte den slik at den ble tatt av plakaten. Men i på slutten av 1940 tallet dukket den opp igjen og ble vist hos omreisende kinotelt. I dag er filmen regnet som en klassiker. Selv om filmens historie har plassert aktørene i et skrekk scenario, er det allikevel en dokumentasjon på hvilken rolle disse fikk i amerikansk film. Vi får også se utdrag fra "Its a small World" (1950) og "Mutations" (1974)

 

 

Mae West

- Er jeg en synd ?

Da Mae West (1893-1980) gjorde sin første hovedrolle i 1933 med filmen "She Done him Wrong" ble det sagt at hun reddet filmselskapet Paramount Pictures fra konkurs. Publikum flokket til kinoen for å oppleve de treffsikre replikkene til sex divaen som var importert til Hollywood fra Broadways teaterscene. Men de religiøse organisasjonene var slett ikke glad for denne veltalende kvinnen som fremmet sex i en ramme av umoralske omgivelser. Men Mae West ble en legende og hennes replikker er det mange som husker. Selv om filmene hennes i dagens målestokk er milde, gjorde de skandale. Vi skal se nærmere på hva som gjorde henne populær og tidløs. Mae West gjorde sin filmdebut da hun var 39 år gammel, en nokså uvanlig alder for et sex-symbol. I kveldens foredrag møter vi Mae West fra hun var 39 år gammel og da hun gjorde sin siste film i 1978 med "Sextette", 85 år gammel

 

 


Vikingene kommer

-Norske vikinger gjennom Hollywoods øyne

Vikingene har blitt beskrevet på en særdeles brutal måte gjennom Hollywoods øyne. I kveldens foredrag får vi se en rekke eksempler på hvordan myten om vikingene fikk leve gjennom fantasifabrikkens produkter. Hovedvekten er lagt til Roger Cormans (1926- ) "The Viking Women and the Sea Serpent" (1958) og Hammer Films "Viking Queen" (1967). Disse filmene har blitt kult-klassikere gjennom sine lave budsjett, men originale og oppfinnsomme historier. I disse filmene var det kvinnene som fikk makten. Allikevel så skulle mennene bli viktige medspillere i makt og romantikk. Om disse filmene langt fra klarer å gi en troverdig fremstilling, vil du få et morsomt innblikk fra filmbransjens versjon.

 

 


Science fiction

-60 år med science fiction på filmplakaten

Den kalde krigen mellom USA og Russland etter 2. verdenskrig skapte en felles frykt for hva som foregikk bak jernteppet. Denne paranoide stemningen fikk folk flest til å fantasere om det meste. Nysgjerrigheten rundt hvem som hadde produsert det mest fryktinngytende våpen fikk tankene til å gli mot verdensrommet, og hva som kunne befinne seg der. Science-fiction filmene fikk sin storhetstid på 1950 tallet da atomalderen ble beskrevet som et skritt mot vår egen undergang. Filmklassiker som "The Day the Earth stood Still" (1951), "It came from outer Space" (1953), "Invasion of the Body snatchers" (1956), "This Island Earth" (1954) m.fl. var filmer som gav fantasien grobunn for framtidige fans av genren. Mange av dagens filmregissører har funnet inspirasjon fra disse filmene. Kveldens foredrag gir et humoristisk innblikk i mange av monstrene som kom til jordkloden fra verdensrommet. Dette må du se for å tro !